ВНЕСОК ПРОДУКЦІЇ ГОРОДНИЦТВА В ДИВЕРСИФІКАЦІЮ АЛЖИРСЬКОГО ЕКСПОРТУ (НА ПРИКЛАДІ ЦИБУЛІ) - ЛУГРЕЙТ, Відед; САХАЛІ, Нуреддін; БАТАШ, Абдеррахман (Економіка України, 2026)
Розглянуто ланцюг створення вартості цибулі в Алжирі як стратегічний важіль диверсифікації сільськогосподарського експорту з метою вирішення проблеми надмірної залежності країни від доходів від вуглеводнів. З використанням підходу на основі змішаних методів, який поєднує кількісний аналіз тенденцій у даних щодо виробництва, цін і торгівлі (2012—2024) з якісним картуванням ланцюга створення вартості та SWOT-аналізом, визначено критичні структурні вузькі місця та нереалізований експортний потенціал у цьому секторі. Результати дослідження показують, що Алжир посідає 10-те місце у світі за виробництвом цибулі, обсяг якого сягнув приблизно 18 млн ц на 2024 р., а врожайність збільшилася до 346 ц/га, що відображає зростання технічної майстерності. Однак післязбиральні втрати, які оцінюються у 20—30 %, хронічна волатильність цін, фрагментовані ланцюги постачання з домінуванням посередників і неналежна інфраструктура для зберігання в охолодженому стані відчутно підривають ефективність сектору. Аналіз ланцюга створення вартості також показує, що виробники формують лише 25—35 % кінцевої споживчої ціни, що свідчить про значну асиметрію ринкової влади. Хоча обсяги експорту за досліджуваний період збільшилися в 10 разів, вони залишаються незначними, становлячи менш як 5 % загального виробництва; їх зростання стримують недосконала сертифікація якості, обмежена логістика та недостатнє дотримання міжнародних санітарних і фітосанітарних стандартів. Спираючись на порівнянний міжнародний досвід (Перу, Сенегал, Марокко, Індія), запропоновано комплексну концепцію політики, зосередженої на організації кооперативів, інвестиціях у сучасні способи зберігання, сталому управлінні водними ресурсами та цільовому сприянні торгівлі. Ці рекомендації спрямовано на перетворення сектору виробництва цибулі на відтворювану модель задля посилення диверсифікації експорту городини в Алжирі.