ВПЛИВ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ США “AMERICA FIRST” НА ЗМІНИ У СВІТОВОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ПОРЯДКУ - СІДЕНКО, Володимир (Економіка України, 2026)
Визначено параметри впливу зовнішньої політики США “America First” на процес змін у системі світового економічного порядку. Встановлено, що вона стала потужним каталізатором системної кризи і розпаду глобального неоліберального світового порядку, фрагментації світової економіки і переходу до якісно нового порядку. Підкреслено опортуністичний характер політики «America First», акцентовано на її частих і мало передбачуваних змінах, відсутності послідовності, еклектичному поєднанні архаїчних концептів з модерністськими засадами. Її ключовими властивостями є: виразний наголос на протекціонізм як інструмент тиску на інші країни задля коригування торговельного режиму на користь США; трансакціонізм, спрямований на укладення з «країнами-партнерами» угод, вигідних США; суттєве обмеження механізмів міжнародно-правового регулювання –– із заміщенням політики багатосторонності мережею суперечливих двосторонніх домовленостей; вихід США з низки важливих міжнародних організацій і угод, що зумовлює зростаючу фрагментацію світової економіки і руйнування базових конструкцій, на яких тримається світовий порядок. Водночас вказана політика стикається з істотною протидією з боку альтернативних центрів глобальної сили –– Китаю і Європи, а також країн Глобального Півдня, які об’єктивно не зацікавлені в повному демонтажі існуючих інститутів глобального регулювання. Це ставить під знак запитання здатність США нав’язати іншим країнам своє бачення світового порядку на основі концепції Pax Americana. Ахіллесовою п’ятою політики «America First» є високий рівень суб’єктивізму, політичного волюнтаризму і персоніфікації, схильність пропонувати для структурно складних і суперечливих процесів спрощені й просто примітивні рецепти. Це створює значну небезпеку для реалізації цього курсу в перспективі, а наслідком можуть стати небажані й непередбачувані для США результати. Для будь-якої держави за згаданих умов актуалізуються вироблення і реалізація гнучкої поліваріантної політики розвитку на основі стратегічної автономії і здатності забезпечувати стійкість національної (соціально-)економічної системи.