СУЧАСНІ АСПЕКТИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ І ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - БУТКО , Микола; МУРАШКО , Микола; НАЗАРКО , Світлана (Економіка України, 2022)
Розглянуто деякі аспекти і технології донесення знань у період пандемії COVID-19 і повномасштабного воєнного вторгнення РФ в Україну, яке спричинило окупацію окремих регіонів і руйнування багатьох закладів освіти на територіях ведення активних бойових дій. Чимало дітей разом з батьками залишили територію України і мають суттєві проблеми навіть у навчанні в онлайн-режимі. Абітурієнти, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, змушені уникати поширеної практики ворога русифікувати навчальний процес і нав’язати свої методологічні наративи. Частина професорсько-викладацького складу припинила свою професійну діяльність у вітчизняних закладах вищої освіти. Такі труднощі в освітньому процесі України пов’язано, зокрема, з доступом потенційних користувачів до онлайн-середовища, з виниклими проблемами в діяльності закладів вищої освіти. З огляду на це, запропоновано напрями їх вирішення в процесі цифровізації освітньої діяльності, проаналізовано динаміку наявності електронно-цифрових засобів у населення України, розроблено модель донесення знань до учнів і студентів у період пандемії і війни. Деталізовано майбутні вимоги до освіти в процесі цифровізації і структуровано виклики, що постануть перед закладами вищої освіти в майбутньому. Обґрунтовано напрями розвитку і застосування технологій штучного інтелекту в освітній сфері. Запропоновано трикомпонентну блок-схему «дорожньої карти» поступальних дій щодо впровадження штучного інтелекту в систему підготовки кадрів закладами вищої освіти. Доведено необхідність інституціонального вдосконалення діяльності закладів вищої освіти, модернізації їх технологічної сфери, запропоновано вектори розвитку штучного інтелекту. Визначено галузі застосування нейротехнологій і етичні межі їх використання. Актуалізовано необхідність синхронізації дій закладів вищої освіти, стейкхолдерів і користувачів для досягнення синергетичного ефекту від цифровізації і впровадження штучного інтелекту в освітню діяльність.