ПРЕСТИЖНА НАГОРОДА ФАХІВЦІВ ІНСТИТУТУ ЕКОНОМІКИ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ НАН УКРАЇНИ У 2022 р. - Редакція (Економіка України, 2022)
Провідна міжнародна організація з економічних досліджень Eastern Europe Consensus Economics Forecast відзначила нагородою за точність прогнозу ВВП і споживчої інфляції в Україні у 2020––2021 рр. (Forecast Accuracy Awards Ukraine) колектив науковців Інституту економіки та прогнозування НАН України, очолюваний академіком НАН України директором інституту Валерієм Гейцем і членом-кореспондентом НАН України, головним науковим співробітником Марією Скрипниченко. Консенсусні прогнози для Східної Європи є результатом комплексного щомісячного опитування прогнозистів відомих експертних груп, зокрема Dragon Capital, Citigroup, Raiffeisen Research, Oxford Economics, Econ. Intelligence Unit, OTP Bank, Vienna Institute –– WIIW, Moody's Analytics, Euromonitor Int., S&P Global Mkt. Intel, Capital Economics та ін., для висвітлення їх аналітичних середньострокових передбачень щодо розвитку національних економік Чеської Республіки, Угорщини, Польщі, РФ, Туреччини, Болгарії, Хорватії, Естонії, Латвії, Литви, Румунії, Словаччини, Словенії та України. Опитування Consensus Economics Forecast охоплюють індивідуальні й консенсусні оцінки змін 10––14 макроекономічних показників для кожної країни. Передусім це ВВП, споживання домогосподарств, валові інвестиції в основний капітал, промислове виробництво, інфляція, грошова маса (М2), експорт та імпорт товарів (fob), баланс бюджету, поточний рахунок платіжного балансу, міжнародні резерви тощо, обмінні курси валют у понад 100 країнах, а також динаміка цін понад 40 ключових товарних груп енергоносіїв і металів. Щоб визначити точність прогнозу, адміністратори Consensus Economics Forecast розглянули прогнози ВВП та інфляції споживчих цін, які отримали у відповідь на щомісячні опитування експертних груп, проведені між січнем 2020 р. і груднем 2021 р., й порівняли ці прогнози з відповідними звітними результатами 2020––2021 рр. Цьогорічна нагорода є особливою, адже для науковців України важливо відчувати міжнародну підтримку, коли країна-агресор здійснила повномасштабне вторгнення на нашу територію. Більш як 25-річний досвід Інституту економіки та прогнозування НАН України щодо інструментального аналізу, прогнозування макроекономічних показників, обґрунтування параметрів економічної політики й оцінки їх впливу на динаміку розвитку економіки України працюватиме на перемогу і підготовку рекомендацій щодо відновлення економіки України та її розбудову в повоєнний час.