ПОВОЄННЕ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ФРАГМЕНТАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ПЛОТНІКОВ, Олексій (Економіка України, 2022)
Досліджено питання сучасного світового розвитку з огляду на російську воєнну агресію проти України. Охарактеризовано світові тенденції щодо фрагментації на противагу попереднім глобалізаційним тенденціям. Глобалізаційні процеси продовжують існувати у світі, але в умовах регіональних і покраїнових обмежень. Ще напередодні 2020-х років світова економічна думка дискутувала щодо перспектив розвитку в умовах так званої слоубалізації (повільної глобалізації). Активне використання режиму санкцій визначає окремі країни не лише як не сприятливі для економічної діяльності, а й як такі, що фактично виключені з процесу глобалізації. Відбуваються реальні зміни центрів економічної могутності. Нині дедалі активніше йдеться про теоретичну і практичну фрагментацію. Фактично у світі відбуваються процеси посилення економічної фрагментації, що виступає противагою традиційним глобалізаційним процесам. Фрагментація є одним з вагомих наслідків російської збройної агресії проти України і має перспективи призвести до поділу світу на геополітичні блоки із своїми власними технічними стандартами, резервними валютами і системами платежів. Визначено, що перспективи повоєнної відбудови України відбуватимуться в умовах фрагментації світової економіки і реалізовуватимуться за відповідними параметрами. Україна і надалі залежатиме від зовнішніх джерел фінансування і матеріальної допомоги. У цьому контексті вкрай актуальним є збереження зовнішніх пріоритетів розвитку країни, у першу чергу набуття повноцінного членства в Європейському Союзі. Важливо також усвідомити роль держави в економічному житті в умовах війни і в період післявоєнної відбудови. Крім того, беззаперечною повинна бути максимальна коректність у відносинах з іноземними партнерами, зокрема, у питаннях розрахунку потреб України у фінансуванні процесу відбудови з огляду на відмінності в ставленні до проблем корупції в Україні й країнах Заходу.