КВАНТИЛЬНИЙ РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ КЛІМАТИЧНОЇ ІНФЛЯЦІЇ ТА ЇЇ ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНУ СТАБІЛЬНІСТЬ І НАЦІОНАЛЬНУ БЕЗПЕКУ АЛЖИРУ - ЗАХАФ, Юсеф; ВАФА , Хаммумі (Економіка України, 2026)
Досліджено зв'язок між інфляцією і метеорологічними факторами в Алжирі, країні, економіка якої дуже чутлива до кліматичних змін і коливань на світовому енергетичному ринку. Підкреслено вагомий вплив екологічних змінних на зміни й коливання цін. Це пояснюється тим, що стихійні лиха, пов’язані з кліматом, трапляються частіше і можуть завдати шкоди економіці. Розглянуто вплив коливань середньої температури й кількості опадів на інфляцію, надано пропозиції щодо формування політики, спрямовані на підвищення стабільності економіки, зміцнення національної безпеки і стимулювання диверсифікації економіки. Для дослідження впливу кліматичних факторів за різних рівнів інфляції використано квантильний регресійний підхід, що забезпечило більш точний аналіз порівняно з традиційними методами з використанням середнього. Результати показали, що середня температура має значний вплив на інфляцію, поки та є низькою, а із зростанням інфляції цей вплив зменшується. Це свідчить про те, що кліматичний тиск сильніший, коли ситуація є стабільною. Натомість середня кількість опадів має незначний і нерівномірний вплив у всіх квантилях, що підкреслює її обмежений вплив на інфляційні тенденції у Алжирі. Ці результати вказують на те, що розробникам політики слід надавати ризикам, пов’язаним з температурою, пріоритетного значення в ухваленні рішень. У майбутніх дослідженнях можна буде враховувати кліматичні фактори в традиційних моделях, у яких інфляція є залежною змінною, особливо для Алжиру.