ТЕНДЕНЦІЇ СВІТОВОГО І ВІТЧИЗНЯНОГО СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНОГО РОЗВИТКУ В КОНТЕКСТІ ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ - НОВІКОВА, Ольга; НОВАК, Ірина (Економіка України, 2026)
Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю обґрунтування пріоритетів державної політики і визначення ключових чинників прискорення економічного зростання України під час війни і в період повоєнної розбудови, а також наявністю проблеми щодо забезпечення потреби в робочій силі, що критично загострилася через широкомасштабну воєнну агресію РФ, унаслідок демографічної кризи і виїзду значної частки працездатного населення за кордон. Досліджено сучасні тенденції світового і вітчизняного соціально-демографічного розвитку в контексті впливу на економічне зростання, визначено пріоритетні напрями політики активізації основних чинників економічного зростання й забезпечення України робочою силою в умовах повоєнної розбудови. Доведено, що стан, динаміка формування і впливу основних чинників економічного зростання мають подібні тенденції в Україні й світі. З урахуванням негативних демографічних прогнозів щодо зменшення загальної чисельності населення на планеті, для підтримки економічного зростання більшість країн, у тому числі й Україна, повинні використовувати підвищення інтенсивності праці та продуктивності. Сформульовано пріоритетні напрями активізації основних чинників економічного зростання і забезпечення України робочою силою в умовах повоєнної розбудови. Показано, що роль основного чинника економічного зростання в період повоєнної розбудови України має відігравати підвищення продуктивності за рахунок залучення капітальних інвестицій, використання цифрових технологій і автоматизації. При цьому ключовими умовами є безпека і стабільність, запровадження економічних стимулів і справедливих соціальних стандартів, захист прав власності й боротьба з корупцією, реалізація програм відбудови і компенсації збитків.