ВПЛИВ ЕЛЕКТРОННИХ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ НА ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ В АЛЖИРІ - БЕТТІУЇ, Несрін; АЛІ ДАХМАН, Мохаммед (Економіка України, 2026)
Висвітлено вплив електронних банківських послуг на показники діяльності комерційних банків в Алжирі в період з 2004 по 2023 р. Використано описовий аналітичний підхід, щоб, по-перше, з’ясувати реалії електронного банкінгу в Алжирі за допомогою аналізу різних показників, пов'язаних з електронними банківськими послугами, і фінансових показників алжирського банківського сектору з метою визначення рівня їх розвитку в період з 2004 по 2023 р. По-друге, проведено економетричний аналіз для уточнення характеру зв'язку між показниками електронного банкінгу і фінансовими показниками комерційних банків в Алжирі як у коротко-, так і в довгостроковій перспективі з використанням моделі ARDL. За підсумками дослідження зроблено такі ключові висновки: існує позитивний зв'язок між показниками, що стосуються банкоматів, індексом відділень комерційних банків (BRN), індексом онлайн-позичальників (CRD) та індексом фінансової діяльності банків (ROA). Однак є обернена залежність між ними та індексом непрацюючих кредитів (RISK) як у коротко-, так і в довгостроковій перспективі. Відповідно, цифрова трансформація в алжирському банківському секторі сприяє зростанню операційної ефективності, підвищенню прибутковості й активнішому охопленню фінансовими послугами нових груп клієнтів. У результаті це посилює фінансову інклюзію і допомагає пом'якшити банківські ризики.