ПОДІЄВЕ ОЦІНЮВАННЯ ДИНАМІКИ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - МАНЦУРОВ, Ігор; ХРАПУНОВА, Яна; СТОЛЄТОВА, Ірина; БАРВІНОК, Аліна (Економіка України, 2026)
Здійснено подієве моделювання реакції світової економіки на зовнішні шоки (митні, геоекономічні й геополітичні), оцінено їх вплив на її динаміку Встановлено стохастичний зв’язок між хронологією зовнішніх подій і змінами у значеннях результативних глобальних макроекономічних індикаторів, таких як обсяги світового ВВП і світової торгівлі, PMI (виробничий і сфери послуг) тощо. Виявлено короткочасні реакції глобального економічного середовища на зовнішні сигнали / шоки, змодельовано інтенсивність впливу цих зовнішніх подій на динаміку світової економіки. Для цього оцінено щільність і рівень значущості стохастичного зв’язку між хронологією зовнішніх подій, яку формалізовано як бінарну змінну, і динамікою значень глобальних макроекономічних індикаторів. Запропоновано методологію побудови узагальнюючого індикатору оцінювання стану світової економіки, який дає можливість здійснити усереднення (узагальнення) значень чотирьох частинних показників. Встановлено вагомий вплив зовнішніх подій і шоків на динаміку значень цих показників і узагальнюючого індикатору динаміки світової економіки. Доведено, що запропонована модель дозволяє оперативно реагувати на шокові події, виконуючи роль системи моніторингу. При цьому показано, що її ефективність істотно зростає за умови, що вона функціонує як найважливіша складова центрів моделювання ситуацій (ЦМС). Результати дослідження мають як наукову цінність, так і практичне значення для урядів країн, які повинні оперативно протидіяти зовнішнім шокам, вдосконалюючи систему державного управління, особливо в періоди турбулентності світової економічної системи і, як наслідок, високої волатильності глобальних макроекономічних індикаторів.