ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ Й ЕФЕКТИВНОСТІ РОЗБУДОВИ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ТИПІВ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ - ЗАБЛОДСЬКА, Інна; РОГОЗЯН, Юлія (Економіка України, 2023)
Обґрунтовано економіко-правове забезпечення оцінювання соціально-економічної результативності й ефективності розбудови функціональних типів територій України. В умовах повномасштабної війни норми державної регіональної політики розробляються з використанням територіально орієнтованого і безпекового підходів, що передбачає визначення таких функціональних типів територій, як території відновлення, території з особливими умовами для розвитку, регіональні полюси зростання, території сталого розвитку. Віднесення макро- і мікрорегіонів, територіальних громад до того чи іншого функціонального типу територій залежить від показників їх соціально-економічного становища, з огляду на що їх когерентність встановлено за допомогою матричного підходу. Розроблено матрицю оцінки результативності й ефективності розбудови функціональних типів територій України і треки їх розвитку (повний і короткі). Зауважено про появу потенційно небезпечних територій і територій тимчасового невідновлення. Запропоновано два ключових індикатори для попереднього віднесення макро- і мікрорегіонів, територіальних громад до того чи іншого функціонального типу територій: коефіцієнт доцільності розбудови (відновлення і розвитку) територій після війни і коефіцієнт зменшення населення регіону або територіальної громади через війну. Для розбудови регіонів і територіальних громад передбачаються розроблення і реалізація програм комплексного відновлення регіону (області) й територій територіальних громад. Виокремлено індикатори (показники, характеристики), які відображають специфіку руйнувань, обґрунтовують доцільність і можливість відновлення територій у контексті програм їх комплексного відродження на основі чинного законодавства. Наголошено, що при цьому доречно визначити кількісні й якісні показники оцінки результативності та ефективності розбудови функціональних типів територій України з урахуванням впливу війни.