ГЛОБАЛЬНА СИСТЕМА СВІТУ: ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ЗРУШЕННЯ - Редакція (Економіка України, 2023)
У рамках співробітництва між ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» та Італійським інститутом майбутнього в Неаполі 20––21 грудня 2022 р. було проведено спільну міжнародну науково-практичну конференцію «Фундаментальні зрушення геоекономічної системи світу». Конференція відбулась у комбінованому форматі (із залученням технічних можливостей інтернет-платформи Zoom), що обумовлено як особливостями роботи в умовах воєнного стану, так і широтою географічного представництва учасників –– від Нової Зеландії до Мексики (у зв’язку з чим, ураховуючи значну різницю часових поясів, конференція проводилась у два дні). З вітальним словом до учасників міжнародної конференції звернулися керівники Інститутів-співорганізаторів академік В. Геєць і доктор Р. Паура. У якості ключових учасників від співорганізаторів конференції виступили: з українського боку –– завідувачка сектору міжнародних фінансових досліджень, д-р екон. наук, проф. О. Борзенко з доповіддю «Війна в Україні, кліматичні зміни та вірусні інфекції: вплив на геоекономічні зрушення в глобальному світі» і головний науковий співробітник сектору, д-р екон. наук, проф. О. Шаров з доповіддю «Геоекономічна структура глобального ринку: повоєнна трансформація»; з італійського боку було представлено спільну доповідь директора Італійського інституту майбутнього Р. Паура і керівника Центру європейських досліджень Інституту А. Козолліно «Криза ліберального Світового порядку та майбутнє міжнародної системи». На запрошення організаторів іншими іноземними учасниками були зроблені доповіді: «Регіональні рішення глобальних проблем» (принц Майкл фон Ліхтенштейн, керівник аналітичного центру Geopolitical Intelligence Services) і «Геоекономічне значення війни в Україні» (Х.-М. Алонсо-Трабанко, Університет Масей, Нова Зеландія). У конференції також узяли участь академік НАН України, проф. А. Гриценко і проф. О. Плотніков (ІЕП НАН України), М. Махмутова (Казахстан), Х. Карільо-Піна (Мексика), директор Дипломатичної академії України, Надзвичайний і Повноважний Посол Г. Надоленко та інші. До обговорення доповідей активно долучилися голова ради директорів APGGroup, голова Інвестиційного комітету ООН Б. ле Бланк (Нідерланди), завідувач відділу Інституту економіки та прогнозування НАН України д-р екон. наук Є. Бублик, спеціальний представник Генерального директора Міжнародної організації правового розвитку В. Петон (Канада), запрошений дослідник у Токійському університеті, проф. І. Піляєв (Інститут економіки та прогнозування НАН України), Посол України в Туніській Республіці В. Хоманець, Л. Шагелешвілі (Грузія) та інші. Підсумовуючи роботу конференції, перший заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України академік НАН України А. Гриценко високо оцінив рівень доповідей і виступів учасників, зауваживши, що вітчизняні дослідження у сфері міжнародної економіки стримуються відсутністю в системі НАН України спеціалізованої наукової установи, і запропонував рекомендувати перетворити сектор фінансових досліджень на відділ міжнародної економіки з наступним відродженням на його основі окремої установи –– Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України. Ураховуючи важливість теми, яка обговорювалася на конференції, та інтерес до неї з боку наукової спільноти і політичних кіл України, редакційною колегією журналу прийнято рішення про публікацію окремих доповідей і виступів.