ОГЛЯД ТА ВИБІР АЛГОРИТМІВ КЛАСТЕРИЗАЦІЇ ДЛЯ НАБОРІВ ДАНИХ У КОНТЕКСТІ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ КРАЇН - ЖИТКЕВИЧ, Олена (Економіка України, 2025)
Проблема оцінки та моделювання потенціалу декарбонізації країн має вирішальне значення для забезпечення сталого економічного та соціального розвитку на мікро та макрорівнях. Зважаючи на зростання актуальності великих даних у дослідженні декарбонізації та інтеграцію алгоритмів кластеризації, украй важливо визначити методи кластеризації, які б були масштабованими, надійними й придатними для використовуваного набору даних. Проведений огляд і аналіз відповідної літератури свідчать про те, що немає єдиного оптимального методу кластеризації, тому порівняльний підхід, адаптований до характеру набору даних, може забезпечити найкращі результати. Розглянуто широко використовувані методології кластеризації, застосовані до підготовлених наборів даних, зокрема в контексті декарбонізації. Виконано оцінювання якості кластеризації за допомогою її внутрішніх метрик. Дослідження було проведено на попередньо визначеному наборі даних з 14 нормалізованих ключових показників для встановлення потенціалу декарбонізації 41 країни протягом 10-річного періоду. Застосування трьох методів кластеризації (K-середніх, GMM і самоорганізованих карт) було протестовано на базі даних для оцінювання потенціалу декарбонізації різних країн, у тому числі України, і сформульовано важливі висновки, зокрема, що самоорганізована карта з трьома і п’ятьма кластерами є найбільш придатною кластеризацією для набору даних, що використовується для визначення потенціалу декарбонізації країн, к тому числі й України. Отримані результати кластеризації можуть бути використані для адаптації передового міжнародного досвіду до української енергетичної інфраструктури, яка зазнала та зазнає значних трансформацій внаслідок війни.