ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ ПОВОЄННОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ НА ОСНОВІ ВІДТВОРЮВАЛЬНОГО ПІДХОДУ - ЗВЄРЯКОВ, Михайло (Економіка України, 2025)
Висвітлено теоретичні й методологічні підходи до формування моделі «наздоганяючого розвитку» на основі відтворювального підходу, яка орієнтується на забезпечення економічного зростання шляхом якісних структурних зрушень, що відбуваються в процесі неоіндустріалізації промисловості. Підкреслено, що більшість сучасних економічних концепцій акцентують увагу переважно на дослідженні сфери обігу, тоді як структурні трансформації у виробництві часто залишаються недостатньо дослідженими. Водночас саме відтворювальні пропорції відображають діалектичну єдність кількісного й якісного змісту економічної динаміки, що дозволяє розглядати їх як об’єктивний індикатор поступального розвитку. В ринковому середовищі ці пропорції виражаються в співвідношенні між обсягами кінцевого випуску продукції і рівнем цін на фактори виробництва. Обґрунтовано необхідність використання відтворювального підходу для чіткого розмежування понять економічного зростання і розвитку: лише синхронне збільшення виробництва, зростання продуктивності праці й поліпшення органічної будови капіталу можуть розглядатись як прояв справжнього економічного розвитку, що спирається на нову індустріалізацію. Проаналізовано особливості відтворювального процесу в українській економіці, де в сировинних секторах протягом останніх трьох десятиліть відбулося кілька циклів відтворення капіталу, тоді як більшість інших галузей характеризувалися звуженим відтворенням, що спричинило дисбаланси у виробничій структурі. Наголошено, що в розвинутих країнах поступова зміна технологічних укладів створює якісні етапи підвищення продуктивності праці, тоді як в Україні виникає об’єктивна необхідність у державному регулюванні параметрів відтворення. Такий контроль визначається важливою складовою промислової політики. Доведено обмеженість мобілізаційної інноваційної моделі, зорієнтованої на VI технологічний уклад, обґрунтовано доцільність моделі прискореного розвитку на основі нової індустріалізації як інтенсивної форми відтворювального процесу.