МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ІТ-ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЗОВНІШНЬОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА - МАЖАРА, Гліб; ЛУКАШ, Вероніка (Економіка України, 2025)
Представлено комплексну економіко-математичну модель оцінки рівня економічної безпеки ІТ-підприємства в умовах зовнішньої економічної нестабільності. Запропонований підхід охоплює внутрішні фінансово-економічні показники, такі як прибуток, собівартість, ліквідність і обсяг інвестицій, а також зовнішні чинники, включно з регуляторними ризиками, податковими й правовими змінами, і ринкову нестабільність, що проявляється в змінності попиту, конкуренції та коливаннях валютного курсу. Підхід дозволяє оцінювати комплексну взаємодію внутрішніх і зовнішніх факторів, що визначають загальну стійкість підприємства. Модель реалізовано в Python з використанням методів логарифмування, нормалізації, регресійного аналізу, імітаційного моделювання й оптимізації вагових коефіцієнтів. Це забезпечує формування інтегрального показника економічної безпеки, який кількісно відображає здатність підприємства ефективно реагувати на зміни в економічному середовищі й адаптуватися до непередбачуваних умов. Апробація моделі на прикладі кількох українських ІТ-компаній підтвердила її здатність відображати загальні тенденції економічної стійкості й чутливість до ключових факторів ризику. Проведений порівняльний аналіз різних підприємств дозволив виокремити критичні внутрішні й зовнішні параметри, що впливають на безпеку діяльності, та сформулювати практичні рекомендації щодо управління ризиками. Розроблена модель може застосовуватись як аналітичний інструмент для стратегічного планування, оцінки економічної стійкості, впровадження сучасних систем бізнес-аналітики, таких як Power BI, Tableau, Qlik Sense, і формування ефективної політики безпеки в цифровому бізнес-середовищі, що сприятиме підвищенню загальної конкурентоспроможності підприємства й забезпеченню його довгострокового розвитку.