РИЗИК-ОРІЄНТОВАНА СИСТЕМА ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ НА НАФТОГАЗОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - МЕТОШОП, Ірина (Економіка України, 2025)
Розглянуто адаптацію системи внутрішнього контролю нафтогазових підприємств до реалій воєнного часу, проведено комплексний аналіз ризик-орієнтованої системи внутрішнього контролю на нафтогазових підприємствах в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділено оцінюванню актуальних ризиків, зумовлених фізичною загрозою інфраструктурі, зростанням кібератак, перебоями в логістиці, нестабільністю кадрового забезпечення і соціальним напруженням. Обґрунтовано доцільність трансформації класичної моделі внутрішнього контролю шляхом її адаптації до умов надзвичайної невизначеності. У цьому контексті запропоновано переглянути традиційні функції контролю, розширивши їх сферу до стратегічно важливих напрямів. Визначено ключові вектори адаптації внутрішнього контролю, серед яких: оновлення внутрішніх політик і процедур з урахуванням кризових сценаріїв, розвиток системи кризового управління, посилення інформаційної безпеки, упровадження програм навчання персоналу з управління ризиками, а також інтеграція соціальних і екологічних компонентів у систему контролю. Окрему увагу приділено контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, моніторингу фізичної безпеки об’єктів, організації страхового захисту і підтримки працівників. Запропоновано операційну модель взаємодії підрозділів у межах внутрішнього контролю, що базується на принципах міжфункціональної координації, гнучкості управління й безперервній комунікації. Сформована модель забезпечує не лише виявлення й мінімізацію ризиків, але й підтримку безперервності бізнес-процесів і стійкості нафтогазового підприємства в умовах високої мінливості та невизначеності. Результати дослідження формують методичну основу для зміцнення стійкості підприємств і вдосконалення системи внутрішнього контролю в умовах зовнішніх загроз і можуть бути використані під час розробки внутрішніх регламентів, упровадження антикризових заходів, а також при проведенні внутрішнього аудиту ефективності контрольних процедур у енергетичному секторі.