ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНИХ ВТРАТ ВІД ВІЙНИ (УКРАЇНA У 2014––2023 рр.): МЕТОД СИНТЕТИЧНОГО КОНТРОЛЮ - РОМХАНІ, Балаж; БІЛЬКО, Артем (Економіка України, 2025)
Застосовано модель синтетичного контролю (SCM) для вимірювання втрат економічного потенціалу України, спричинених російсько-українською війною з 2014 р. Створено «синтетичну Україну» із зваженої комбінації (weighted average) 18 країн –– регіональних аналогів на основі даних щодо ВВП на душу населення (ПКС) за період з 1996 по 2023 р. Ваги для кожної країни-донора відкалібровано так, щоб SCM точно відтворювала тенденцію економіки України до 2014 р. (з 1996 по 2013 р., тобто до початку війни). Ці довоєнні ваги потім використано в конструкції синтетичного контролю для періоду війни (2014––2023 рр.). Після 2014 р. ВВП на душу населення за ПКС значно відхиляється від контрфактичного сценарію. На 2021 р. розрив у ВВП досяг приблизно 1007 дол., або кумулятивно 44,6 млрд дол. ВВП за ПКС (що становить 6 % офіційного ВВП за ПКС того ж року). Використовуючи фактор конвертації від Світового банку, встановлено, що ця втрата є еквівалентною 325,6 млрд грн номінального ВВП за 2021 р. Сукупно конфлікт спричинив орієнтовну втрату в розмірі 1,1 трлн дол. номінального ВВП за ПКС у період з 2014 по 2023 р. Ваги донорів для синтетичного контролю зосереджено на Вірменії (0,54), Румунії (0,35) та Угорщині (0,10), які демонструють траєкторії зростання економіки, подібні до траєкторії України до війни. Перевірки на стійкість (робастність) підтверджують отримані результати: плацебо-тест для непостраждалої Вірменії не показує істотного розриву після 2014 р., а тести з виключенням окремих країн демонструють великий, стійкий після 2013 р. розрив, що свідчить про причинно-наслідковий ефект. Ці висновки підтверджують, що відхилення зумовлене саме втручанням, пов’язаним з війною, а не помилкою моделі. Визначена кумулятивна втрата виробництва збігається з величинами, наведеними в подібних дослідженнях на тему збитків через збройний конфлікт. Значний дефіцит ВВП підкреслює масштаб необхідного відновлення виробництва. Керівники органів влади можуть використовувати цей кількісно визначений розрив для планування галузевих заходів з відбудови.