ФІСКАЛЬНІ ІНСТРУМЕНТИ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - ЛУНІНА, Інна; БІЛОУСОВА, Олена (Економіка України, 2025)
У воєнний час зростаючі оборонні потреби вимагають збільшення бюджетних видатків, зокрема на закупівлю озброєння, а також створення умов для модернізації і розвитку оборонної промисловості на інноваційній основі. Актуальними невідкладними завданнями розвитку ОПК України є розширення державної підтримки НДДКР оборонного призначення та інновацій оборонно-промислового комплексу. Проблеми запровадження фіскальних інструментів підтримки, зокрема запровадження податкових пільг розробникам і виробникам продукції ОПК України як системної та результативної форми державної допомоги стратегічній сфері національної економіки, залишаються недостатньо дослідженими. Проаналізовано існуючі податкові преференції для вітчизняних підприємств ОПК, досліджено стратегічні напрями його розвитку. Обґрунтовано необхідність віднесення до стратегічних складових державної підтримки розвитку оборонно-промислового комплексу України за інноваційною моделлю цільових, адресних, визначених у часі й контрольованих податкових пільг по всьому інноваційному ланцюгу створення і виробництва продукції ОПК (від досліджень і розробок у оборонній сфері до використання і комерціалізації отриманих результатів). Запропоновано до інструментів фіскальної політики, спрямованої на вирішення стратегічних завдань розвитку оборонно-промислового комплексу України, віднести: пільгові умови оподаткування суб’єктів ОПК, серед яких: преміальна прискорена амортизація нових виробничих основних засобів четвертої групи «машини та обладнання»; пільгову ставку з податку на прибуток (15 %); інноваційну і навчальну пільги з податку на прибуток підприємств, що враховують їх витрати на НДДКР, інновації та навчання персоналу; звільнення від ПДВ операцій з ввезення на митну територію України і постачання на митній території України нового устаткування (обладнання) і комплектуючих до нього тощо. Доведено, що надання запропонованих податкових пільг визначається місією держави щодо підтримки високотехнологічного розвитку оборонної промисловості для забезпечення обороноздатності й майбутнього України, а також відповідає Рамковим умовам ЄС щодо необхідності й виправданості державної допомоги.