ПОТЕНЦІАЛ АЗІЙСЬКИХ БАГАТОСТОРОННІХ БАНКІВ РОЗВИТКУ ДЛЯ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ПІЛЯЄВ, Ігор (Економіка України, 2025)
У контексті пошуку міжнародних фінансових ресурсів для повоєнної відбудови економіки України досліджено фінансово-інвестиційний потенціал і досвід азійських багатосторонніх банків розвитку (ББР), а саме Азійського банку розвитку (АБР) і Азійського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ). Показано, що АБІІ, на відміну від регіонального статусу АБР, за своїм членством, діапазоном операційної діяльності й геоекономічним впливом фактично набув глобального статусу. Зокрема, він почав активно кредитувати своїх членів за межами Азії. Незважаючи на геоекономічну конкуренцію, АБІІ активно співфінансує інфраструктурні проєкти з АБР, Світовим банком і європейськими ББР. Доведено, що в організацію діяльності АБІІ покладено конфуціанський принцип середнього, що досить успішно забезпечує баланс між ефективністю й геоекономічними інтересами членів банку. Це вирізняє АБІІ з-поміж інших ББР, у яких домінують або країни-донори, або країни-реципієнти, або окремі країни-гегемони. Прогнозується, що на фоні запровадження США загороджувальних тарифів проти КНР і ряду їх традиційних союзників, у рамках АБІІ буде посилено координацію фінансової та інвестиційної політики Китаю, інших держав Азійсько-Тихоокеанського регіону і ЄС. Зважаючи на чинник терористичної загрози для ключового маршруту світового торгового судноплавства через Баб-ель-Мандебську протоку, обґрунтовано можливості активізації участі України в трансконтинентальних інфраструктурних проєктах, передусім у рамках угоди TRACECA. Це має передбачати цільову донорську допомогу Україні, у тому числі із залученням активів АБР і АБІІ, що сприяло б відновленню й розвиткові транзитного потенціалу України в транс’євразійських комунікаціях. З огляду на інституційно-правові можливості й вагомий фінансовий потенціал АБІІ, обґрунтовано доцільність вивчення питання про набуття Україною в контексті повоєнного відновлення статусу члена банку. Це дозволило б розраховувати на значні пільгові позики від АБІІ для інфраструктурного й соціального розвитку.