НА ШЛЯХУ РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ: Рецензія на монографію: Черчик Л.М., Хумарова Н.І. Управління зеленою інфраструктурою урбоекосистем: теорія, методологія, практика та перспективи розвитку. - СИМОНЕНКО, Валентин (Економіка України, 2025)
У рецензованій монографії узагальнено міжнародний і національний досвід, накопичений у сфері управління зеленою інфраструктурою, розкрито авторське бачення актуальних питань сталого розвитку і впровадження екосистемного підходу в міському господарстві. Визначено й обґрунтовано, що до об’єктів зеленої інфраструктури потрібно підходити як до природних активів міського господарства з окресленням усієї специфіки і наслідків, що безпосередньо мають відображатись у загальній системі управління нею. Доведено, що сучасні акценти в управлінні міським господарством концентруються на вирішенні проблем озеленення міст для естетичності й забезпечення рекреаційних потреб, тоді як, на думку авторів, значення природоресурсної складової є значно ширшим, оскільки зелені зони виконують водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та інші екосистемні функції. Виходячи з того, що сучасна екологічна ситуація є обмежувальним чинником для розвитку як окремих територій, так і суспільства в цілому, в монографії обґрунтовано доцільність і необхідність реформування інститутів територіального управління, імплементації екологічних імперативів у його структуру, переорієнтації мислення, а також системи ухвалення управлінських рішень згідно з принципами екоефективності й екосправедливості.