ДЕФІЦИТ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ І ДЖЕРЕЛА ЙОГО ПОКРИТТЯ - КУДРЯШОВ, Василь (Економіка України, 2025)
Аналіз бюджетного дефіциту потребує уточнення підходів щодо його змісту та застосування у проведені фіскальної політики. Розроблено концептуальні підходи до визначення поняття дефіциту державного бюджету, його використання в управлінні бюджетними операціями, залучення ресурсної бази для його забезпечення, а також особливостей фінансування дефіциту бюджету в Україні. Зростання показників дефіциту державного бюджету потребує його покриття на основі залучення додаткових коштів (понад обсяги дохідної бази) для збалансування витратної та ресурсної частин державного бюджету. В умовах війни відзначається значне збільшення видатків, внесення кардинальних змін до їх структури, що вимагає виходу за рамки дохідної бази для їх покриття та використання механізмів бюджетного дефіциту. Для збільшення ресурсу з метою фінансування витрат, активізуються операції в рамках фінансування державного бюджету. Збільшення дефіциту передбачає внесення змін до структури витрат державного бюджету, перенесення їх частини до складу фінансування бюджету, а також залучення додаткових коштів (понад обсягу доходів) для збалансування витратної та ресурсної частин державного бюджету. За зведення бюджету з дефіцитом відбувається заміщення дохідної бази, необхідної для покриття видатків коштами, мобілізованими в рамках фінансування державного бюджету. Значна частина обсягу витрат покривається ресурсом, отриманим від розміщення державних позик, і лише частково – на основі надходжень від приватизації державного майна та проведення активних операцій в рамках державного бюджету. Впровадження таких механізмів дозволило не допустити перевищення критичних рівнів фінансової стабільності та боргової стійкості в Україні в період війни.