ВПЛИВ АУДИТУ ЧЕРЕЗ ЗАЛУЧЕННЯ СТЕЙКХОЛДЕРІВ - РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2025)
Екзистенційні виклики, які постали перед Україною, зумовлюють необхідність пошуку оптимальних шляхів для їх вирішення. З одного боку, триває російсько-українська війна, а з іншого – маємо євроінтеграційні прагнення, необхідність запобігання руйнуванню економіки, стабілізації фінансової і соціально-економічної ситуації у країні. Кожне міністерство, підприємство, інституція повинні адекватно відповідати на екзистенційні виклики, ефективно виконувати свої функції відповідно до суспільних запитів. Органи державного фінансового контролю (аудиту), зокрема Рахункова палата України як вищий орган аудиту, повинні бути ефективними і нести свою вагому, соціальну цінність для суспільства, змінюючи життя громадян на краще. Щоб досягти цього, слід провести системні реформи, змінити підходи до проведення аудитів, запровадити належний зв’язок і комунікацію із стейкхолдерами. Аналіз міжнародного досвіду, зокрема нідерландської моделі, говорить про актуальність і важливість запровадження у вищому органі аудиту організаційно-методологічних підходів і дієвої комунікації з визначеними стейкхолдерами, що дозволить підвищити цінність аудитів і роль вищих органів аудиту в сучасних умовах. Застосування вдалої організаційно-методологічної моделі, яка враховуватиме специфіку національних стейкхолдерів, дасть можливість забезпечити позитивний вплив аудиту і досягти кращих результатів і змін у суспільстві. Показано важливість вивчення і аналізу запитів стейкхолдерів, запровадження дієвого механізму моніторингу досягнутих результатів у перманентному аналізі змін. Досягти вагомих результатів і успіху в цьому питанні можливо тільки завдяки залученню кожного елементу, складової цілісної системи, яка враховуватиме національний аспект і особливі риси стейкхолдерів, їх запити, бажання, критерії оцінювання тощо. Такий підхід дасть можливість підвищити цінність аудиторської діяльності та її роль у посиленні ефективності дій уряду та інших стейкхолдерів на благо всього суспільства.