До 60-річчя ДОКТОРА ЕКОНОМІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА, АКАДЕМІКА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ БОГДАНА МИХАЙЛОВИЧА ДАНИЛИШИНА: Український державний і політичний діяч, учений-економіст і викладач - Редакція (Економіка України, 2025)
6 червня свій славетний ювілей відзначає відомий в Україні та за її межами вчений-економіст, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, доктор економічних наук, професор, академік НАН України Богдан Михайлович Данилишин. Народився ювіляр 6 червня 1965 р. у с. Церківна Івано-Франківської області. У 1987 р. закінчив Тернопільський державний педагогічний інститут. З 1988 р. працював у Раді по вивченню продуктивних сил України НАН України, де пройшов шлях від аспіранта до завідувача відділу, заступника голови і голови Ради (2006–2010). Протягом 2007–2010 рр. був Міністром економіки України, у 2016–2022 рр. обіймав посаду Голови Ради Національного банку України, будучи протягом 2016–2023 рр. її членом. З 2024 р. очолив Раду Земельного банку. Паралельно ювіляр займався науковою і викладацькою діяльністю. Так, з 2003 р. він є членом Бюро відділення економіки НАН України, з 2014 р. – завідувачем кафедри регіоналістики і туризму Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Б.М. Данилишин є дійсним членом Наукового товариства імені Тараса Шевченка (Франція). Протягом тривалого періоду входить до складу редакційної колегії журналу «Економіка України». Важливим напрямом його діяльності є комплексне еколого-економічне, соціально-економічне й науково-технічне прогнозування розвитку національної економіки, наукове обґрунтування механізмів формування цілісної регіональної економічної політики держави, у тому числі вирівнювання диспропорцій соціально-економічного розвитку регіонів, розвитку депресивних територій, малих монофункціональних міст тощо. Б.М. Данилишин досяг вагомих результатів у вивченні шляхів забезпечення сталого еколого-економічного розвитку і підвищення ролі регіонів у структурі господарського комплексу держави. Під його науковим керівництвом розроблено концептуальні засади сталого розвитку України, Загальнодержавну програму розвитку малих міст України. Богдан Михайлович брав безпосередню участь у підготовці концепції та стратегії державної регіональної політики, генеральної схеми планування території України, низки нормативно-правових і законодавчих актів з питань розвитку регіонів і територіальних громад, місцевого самоврядування, екологічної політики й природно-техногенної безпеки.