ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ В УМОВАХ НОВІТНІХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - КРУПКА, Михайло; САС, Світлана (Економіка України, 2025)
Досліджено взаємозв’язок інвестицій та інновацій у розвитку закладів вищої освіти (ЗВО), що створюють синергію, яка сприяє пришвидшенню реалізації досягнень науково-технічного прогресу, поліпшенню якості освітньо-наукових послуг, економічному зростанню й суспільному задоволенню. Виокремлено етапи діяльності ЗВО «від інвестиції до інновації» і певні аспекти активізації діяльності вітчизняних університетів щодо залучення інвестицій для впровадження інновацій та реалізації інноваційних проєктів і програм шляхом здійснення окремих кроків у освітньому процесі й наукових дослідженнях, розвитку міжнародного співробітництва, застосування державно-приватного партнерства і посилення принципів соціальної відповідальності. Акцентовано на важливості врахування зовнішніх і внутрішніх факторів, які впливають на інвестиційну привабливість кожного університету і використання його інтелектуально-дослідницького потенціалу. Розроблена модель управління інвестиційно-інноваційною діяльністю ЗВО (університетів) підтверджує важливість ефективного менеджменту, завданням якого є створення сприятливого середовища для впровадження інновацій, посилення довіри інвесторів до університетських проєктів, реалізація алгоритму залучення додаткових інвестицій, адаптація до змін, виявлення нових можливостей, реагування на виклики часу і потреби суспільства. Для досягнення успіху необхідно активно використовувати потенціал інновацій щодо створення нових можливостей для розвитку університетів. Ефективне управління інноваційно-інвестиційною діяльністю сприяє підвищенню конкурентоспроможності ЗВО, поліпшенню його позицій на ринку і забезпеченню сталого розвитку в умовах постійних змін і високої конкуренції. Водночас кожен заклад вищої освіти, віддаючи пріоритет інноваційним рішенням, новим технологіям, новітнім процесам, оновленій інвестиційній політиці, може позиціонувати себе як лідера у своїй галузі, сприяючи становленню інноваційної економіки в Україні в цілому.