МІНІМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ НА РИНКУ ЗЕЛЕНИХ ОБЛІГАЦІЙ - ФРОЛОВ Aндрій (Економіка України, 2025)
Досліджено ризики на ринку зелених облігацій. Встановлено, що існує ризик, пов’язаний з нестійкістю боргу і загальним рівнем ризику в країні, який залежить у тому числі від економічних, політичних, правових і безпекових факторів. Одночасно можуть виникати екологічні й соціальні ризики як наслідок впливу проєктів, що фінансуються надходженнями від емісії зелених облігацій, а також ризик грінвошінгу, пов’язаний з оманливим позиціонуванням цінних паперів. Запропоновано поділяти ризики на ринку зелених облігацій на дві групи: інвестиційні й репутаційні. Російська агресія проти України посилила інвестиційні ризики і зробила непередбачуваним вектор економічного розвитку країни. Війна збільшила боргове навантаження і розбалансувала бюджет. Для мінімізації інвестиційних ризиків на українському ринку зелених облігацій необхідно вирішити питання боргів у енергетичному секторі, забезпечити стабільне регуляторне середовище і надати належну підтримку інвесторам. Тісна співпраця з міжнародними організаціями і фінансовими установами допоможе зміцнити стійкість зелених облігацій. Висока дохідність цінних паперів України може зацікавити інвесторів вкладати в «зелений» сегмент. На їх довірі можуть позначатися фактори, пов’язані з супутнім негативним екологічним і соціальним ефектом проєктів, які фінансуються виручкою від зелених облігацій, а також оманливим завищенням або спотворенням їх передбачуваних екологічних переваг. Для запобігання репутаційним ризикам важливо унеможливити непрозоре використання надходжень від емісії зелених облігацій і не допустити їх направлення на фінансування проєктів, щодо яких недостатньо доказів їх майбутнього позитивного впливу.