ЕКОСИСТЕМНІ ПЛАТЕЖІ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯМ - ХВЕСИК, Михайло; СУНДУК, Анатолій; КОЛМАКОВА, Валентина (Економіка України, 2025)
Досліджено особливості впровадження екосистемних платежів у сферу управління землекористуванням. Визначено вартісні характеристики показників формування окремих екосистемних послуг землекористування (пасовища й рілля, водно-болотні площі) України та її регіонів. За методикою Р. Костанци здійснено їх оцінювання, яке виявило, що серед усіх екосистемних послуг фінансово більш місткими є: для земельних ресурсів (пасовищ і ріллі) – контроль ерозії, переробка відходів, зменшення забруднення, біологічний контроль, виробництво харчової продукції; для водно-болотних площ – регулювання порушень, водорегуляція, водопостачання, водоочищення. На прикладі екосистемних платежів за водно-болотні угіддя розроблено алгоритм їх інтеграції у зону впливу ринку. Виявлено фактори впливу на оптимізацію схем платежів за послуги водно-болотних угідь для різних типів територій (сільські, міські). Запропоновано загальний концепт оптимізації схем екосистемних платежів за послуги водно-болотних угідь, який містить дві основні складові: спільну (базову), що включає загальні показники для всіх типів територій, і специфічну, притаманну лише конкретному типу. Обґрунтовано структуру екосистемних платежів для різних типів територій. Розроблено системні засади процесу інституціоналізації екосистемних платежів. Акцентовано, що формування комплексу заходів різного спрямування з метою становлення й розвитку інституціонального середовища у сфері екосистемних платежів зосереджено в межах двох рівнів: змістового і функціонального. Розкрито їх базові елементи й ключові ознаки. Зокрема, важливою є система правового забезпечення, яка передбачає підтримку інституціоналізації екосистемних платежів. Необхідними також є окремі організації, сукупність яких формує підтримку процесу інституціоналізації.