ОЦІНКА ВПЛИВУ ОНОВЛЕННЯ ПАРКУ ВАНТАЖНИХ ВАГОНІВ АТ “УКРЗАЛІЗНИЦЯ” НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ - НИКИФОРУК, Олена; СТАСЮК, Ольга; ЧМИРЬОВА, Лариса; ФЕДЯЙ, Наталія; СТАСЮК, Сергій (Економіка України, 2025)
Оцінено вплив оновлення парку вантажних вагонів АТ “Укрзалізниця” на економічний розвиток України за умови втілення урядового проєкту “Закупівля Укрзалізницею вітчизняних вагонів”. Його реалізація спрямована на подолання проблеми “вузької логістики” і може стати одним з ключових рішень проблеми забезпечення стабільної роботи АТ “Укрзалізниця” шляхом оновлення робочого парку вантажних вагонів за новими стандартами, а також підтримки вітчизняних виробників вантажних вагонів. Методичний підхід до оцінки впливу даного проєкту на економічний розвиток України полягає в розкритті економічних ефектів на різних етапах його реалізації відповідно до суб’єктів виконання, а саме: на І – інвестиційному – етапі – з позиції виробництва вантажних вагонів (вітчизняними виробниками, з розрахунками для ПАТ “КВБЗ”); на ІІ – експлуатаційному – етапі – з позиції використання цих вагонів (АТ “Укрзалізниця”). Висунуто ряд припущень (наприклад, щодо прогнозу курсу валют, темпів зростання ВВП України, економічних характеристик експлуатації вантажних вагонів тощо), які дозволили провести розрахунки впливу цього проєкту на економічний розвиток у середньо- і довгостроковій перспективі. Окреслено переваги й наведено ризики на кожному етапі його реалізації. Показниками вимірювання економічних ефектів від проєкту визначено зміни у: ВВП, доходах бюджету, зайнятості, оплаті праці й експорті, що демонструють економічний розвиток країни. У результаті розрахунків виявлено необхідність у оновленні 20 тис. вантажних вагонів АТ “Укрзалізниця”, вироблених на вітчизняних потужностях. Запропоновано оновлення робочого парку вантажних вагонів здійснювати в рівних кількостях протягом п’яти років. Визначено загальну суму необхідних інвестицій для реалізації проєкту, зроблено висновок про перспективність його реалізації, оскільки розрахунки показали, що очікувані вигоди перевищать витрати на виробництво вантажних вагонів.