ГЕОЕКОНОМІЧНА СТРУКТУРА СВІТОВОГО РИНКУ: ВИКЛИКИ І ПЕРСПЕКТИВИ (ПАНДЕМІЯ ТА ВОЄННО-ПОЛІТИЧНІ ШОКИ 2010–2022 рр.) - ШАРОВ, Олександр (Економіка України, 2023)
Відзначаючи, що проблемам геоекономічних і геополітичних трансформацій присвячено багато статей і фундаментальних доповідей, автор пропонує свій погляд на деякі основні тенденції таких змін і причини, які їх обумовлюють. Розглянуто питання формування і трансформації геоекономічної структури світової економіки в сучасних умовах – у період після міжнародної фінансової кризи 2008–2009 рр., впливу пандемії COVID-19 і триваючої війни РФ проти України. Проаналізовано дії колективного Заходу, обумовлені історичним викликом країн азійської і так званої євро-азійської цивілізацій у вигляді стрімкого економічного зростання (деколи – «стрибка») низки країн колишнього «третього світу». Виокремлено і проаналізовано три групи основних причин, що призвели до згаданих змін у темпах і напрямах геоекономічної перебудови: докорінні (цивілізаційні), пандемічні (пов’язані з економічними наслідками пандемії COVID-19) й воєнно-політичні (воєнна агресія РФ проти України). Хоча на поверхні спостерігається дія причин, які виникли протягом останнього десятиріччя, насправді вони лише посилюють дію докорінних причин, які обумовлюють довгострокові тенденції. З огляду на те, що Україна опинилась у центрі зіткнення інтересів відразу кількох важливих акторів глобальної політики й економіки, слід чекати на неминучі зміни геоекономічного становища України в повоєнному світі, які можуть привести до її якісно нової ролі в глобальній економіці за умови розуміння владою й суспільством нової історичної перспективи і наполегливої роботи над відповідними пріоритетами.