ВІЙНА В УКРАЇНІ, ЗМІНИ КЛІМАТУ І ВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ: ВПЛИВ НА ГЕОЕКОНОМІЧНІ ЗРУШЕННЯ У СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - БОРЗЕНКО, Олена (Економіка України, 2023)
Війна в Україні, глобальне потепління, про яке говорять останні п'ять років, пандемія Covid-19 мають особливий ефект і зрушують процеси у світовій економіці. Воєнне вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 р. ускладнило й без того нестабільну геополітичну ситуацію та її наслідки в плані людських втрат і впливу на світову економіку, на яку також тиснуть запроваджені проти РФ санкції і погіршення енергетичної ситуації. Кризу ще не можна оцінити повною мірою. Прогнози зростання для найбільших економік були переглянуті в бік зниження з урахуванням того, що спричинені війною в Україні потрясіння на фінансових і товарних ринках можуть зберігатися протягом багатьох років. Важко передбачити і вплив наслідків війни й різкого підвищення рівня цін на світовому ринку. Глобальні проблеми світового розвитку можна поділити на дві основні групи. Перша –– це концептуально значущі проблеми, які потребують вивчення соціальної визначеності й вирішення (концептуальна невизначеність ролі й цінності ресурсів, відсутність глобальної моделі відносин між країнами, деструктивність у міжнародних відносинах, незбалансованість обсягів ресурсів у країнах), і друга –– практичні проблеми, які потребують максимального обмеження і якнайшвидшого вирішення в майбутньому (асиметрія якості життя в країнах, руйнування людських ресурсів і техногенний вплив людини). Цифровізація стає основопложною, тому що вона впливає на безпеку. Нині ми живемо у світі глобальної кібератаки, бачимо, що під час сучасних бойових дій використовуються обчислювальні методи. Отже, цифровізація є ключовою умовою національної безпеки будь-якого блоку, будь-якої країни.