НАЦІОНАЛЬНО УКОРІНЕНИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ ЯК ЛОКАЛЬНА ВІДПОВІДЬ НА ГЛОБАЛЬНІ ГЕОЕКОНОМІЧНІ ЗРУШЕННЯ - ГРИЦЕНКО, Андрій (Економіка України, 2023)
Розкрито логіко-історичну обумовленість і зміст національного укорінення економічного розвитку як локальної відповіді на глобальні економічні зрушення. З’ясовано, що перехід від індустріально-ринкової до інформаційно-мережевої економіки, який відбувається нині, закономірно призводить до посилення нерівномірності соціально-економічного розвитку, загострює його суперечності, породжує конфлікти і війни. На цій основі формується гібридна система «мир-війна», яка закономірно продукує дестабілізаційні впливи і посилює невизначеність економічної динаміки. Показано, що структура тотальної невизначеності включає екзистанціональну, просторову, часову, якісну, кількісну і мірну складові. У таких умовах виникає необхідність для забезпечення стійкості й безпеки економічного розвитку піклуватися про його національне укорінення шляхом формування розгалуженої системи ланцюгів створення доданої вартості на основі використання вітчизняного науково-технічного потенціалу і переробки національних сировинних ресурсів, на які достатньо багата Україна. Запропоновано кількісний критерій національної укоріненості економічного розвитку, яким може слугувати частка доданої вартості національного походження, створеної на основі використання національних ресурсів, у загальній вартості спожитих кінцевих продуктів. Зроблено висновок, що післявоєнна реконструкція економіки України, яка відбуватиметься в принципово нових вихідних умовах, відкриває простір для використання стратегії національно укоріненого розвитку. Така стратегія не є ні ізоляціонізмом, ні протекціонізмом, а є поєднанням внутрішньої інклюзивності, яка спирається на мобілізацію всіх внутрішніх чинників, фізичного і соціального капіталу як джерел економічного зростання, і зовнішньої інклюзивності, спрямованої на використання глобалізації для реалізації інтересів національного соціально-економічного розвитку.