СОЦІАЛЬНА ВРАЗЛИВІСТЬ У КОНТЕКСТІ ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ ПАТЕРНАЛІЗМУ - НЕБРАТ, Вікторія; КУРБЕТ, Олександра (Економіка України, 2025)
Триваюча війна та її наслідки посилюють суспільний запит на отримання різних форм допомоги і соціальної підтримки від держави. У цьому контексті виявлено вплив історичної спадщини патерналізму на соціальну вразливість населення України, окреслено напрями підтримки сучасних позитивних трендів у диверсифікації механізмів зменшення соціальної вразливості. Стійкі стереотипи суспільної свідомості та індивідуальної поведінки, що сформувалися за радянських часів, базувалися на особливостях централізовано-планової економічної системи, де домінуючою моделлю соціального забезпечення був державний патерналізм. На основі дослідження “ефекту колії” виявлено ризики залежності від попереднього шляху для суспільства, держави і економіки, а також чинники соціальної вразливості населення (фундаментальні й актуальні), що базуються на традиціях державного патерналізму. Доведено невідповідність сучасним реаліям і викликам історично сформованої традиції пасивного очікування й покладання на державу. Узагальнено зарубіжний досвід проактивної соціальної політики держави в умовах повоєнної відбудови економіки, ключовими особливостями якого були: перерозподіл соціальних функцій між державою і бізнесом, позитивний досвід партнерства держави і корпорацій, розбудова економіки соціально-партнерських відносин, інституціоналізація соціальних функцій держави, різні форми господарської самоорганізації населення для повоєнного відновлення, забезпечення підтримки виробників, а не споживачів. Запропоновано напрями підтримки сучасних позитивних трендів у диверсифікації механізмів зменшення соціальної вразливості населення, зокрема: розвиток соціальної відповідальності бізнесу, поширення шерінгової економіки як форми спільного використання обмежених ресурсів, участь громад у наданні соціальних послуг, формування комерційних соціальних сервісів, соціальне волонтерство і доброчинність. Наголошено на необхідності відмови від усталених перерозподільних практик соціального утриманства для зменшення соціальної вразливості, запропоновано механізми перерозподілу соціальних функцій між державою і бізнесом, виокремлено основні функції держави для перебудови системи соціального захисту.