ЕКСПРЕС-АНАЛІЗ МІЖГАЛУЗЕВИХ ЗВ’ЯЗКІВ ЕКОНОМІКИ ЯПОНІЇ: АГРЕГУВАННЯ, ОЦІНЮВАННЯ, ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - КУЛИК, Володимир (Економіка України, 2025)
Описано процеси суспільного відтворення економіки Японії у 2020 р. Досліджено їх інформаційно-логічний зв’язок з агрегованою таблицею «витрати-випуск». Проведено агрегування таблиці «витрати-випуск» економіки Японії за 2020 р. (108 укрупнених продуктів) до рівня трьох секторів: первинного, вторинного і третинного (відповідно, агросектор, промисловість і сфера послуг). На основі агрегованої моделі досліджено її якісні характеристики, зроблено прогноз міжгалузевих зв’язків за схемою «витрати-випуск». Здійснено аналіз і моделювання міжгалузевих зв’язків на основі первинної таблиці «витрати-випуск» економіки Японії за 2020 р. (108 укрупнених продуктів), наведено основні результати дослідження за оригінальною й агрегованою таблицями «витрати-випуск». Агреговані та розширені дані складають основу експрес-аналізу структури економіки, визначення її структурних особливостей, якісних характеристик виробничої системи тощо. Здійснено якісний аналіз галузевої структури економіки, що включає визначення коефіцієнтів валової доданої вартості, коефіцієнтів Брауера–Солоу та імпорту, коефіцієнтів впливу й відгуку, структури випуску, ВВП, інвестицій, експорту. Наголошено на необхідності забезпечення технологічності проведення всього комплексу міжгалузевих досліджень, що дозволить здійснити схожі дослідження для різних часових зрізів, ступенів агрегації даних та економічних систем. Даний підхід дає змогу проводити порівняльні дослідження в частині виокремлення якісних змін, трендів трансформації економічної інфраструктури тощо. Запропоновано здійснити в аналогічний спосіб системний аналіз і моделювання міжгалузевих зв’язків економіки України за деталізованою і агрегованою галузевою класифікацією видів економічної діяльності. Це уможливить аналізувати й моделювати економічні зміни виходячи з кінцевих споживчих витрат, які визначатимуться процесами повоєнного відновлення.