ОСОБЛИВОСТІ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СТАЛОГО ВЕДЕННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ ЗМІН КЛІМАТУ - ВОЛКОВСЬКА, Юлія; ДУБОВІЧ, Іон (Економіка України, 2023)
Розглянуто глобальні проблеми, пов’язані із зменшенням біорізноманіття лісів, які призводять до руйнування і виснаження природних лісових ресурсів. Доведено, що деградація і втрата лісових екосистем неминуче призведуть до негативного впливу на якість життя і здоров’я населення. Виявлено основні прогалини економіко-правового регулювання, які ускладнюють забезпечення сталого ведення лісового господарства в Україні в умовах зміни клімату. Підкреслено, що основними причинами їх виникнення в лісовому секторі є недосконалість системи управління і стратегії сталого розвитку лісового господарства. Показники лісистості в Україні розглянуто згідно з національною екологічною політикою. Обґрунтовано, що сьогодні для України характерними є лісодефіцитність і, відповідно, неспроможність забезпечувати екологічну рівновагу й потреби в деревині. В умовах війни РФ проти України неможливо забезпечити стале ведення лісового господарства на тимчасово окупованій російськими військами території, а також у регіонах з підвищеним ризиком небезпеки, де здійснюються постійні обстріли. Підтверджено, що проблеми збіднення і знищення лісових екосистем позначаються на якості життя, здоров’ї та добробуті населення, отже, вони займають особливе місце серед сучасних економіко-правових аспектів. В умовах євроінтеграційного процесу Україна має забезпечити стале ведення лісового господарства відповідно до принципів і стандартів Європейського Союзу. Сформовано рекомендації щодо забезпечення інтегрованого економіко-правового підходу до охорони, збереження й відновлення біорізноманіття лісів, а також сталого управління лісовим господарством в Україні.