ПРОТЕКЦІОНІЗМ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА РОЗВИТКУ АВТОМОБІЛЕБУДУВАННЯ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - КРЕХІВСЬКИЙ, Олег (Економіка України, 2023)
Розглянуто тарифну політику щодо імпорту, яку було запроваджено у Великій Британії з початком Першої світової війни і яка діяла протягом близько 60 років. Спираючись на історичні факти і цифри, обґрунтовано на прикладі автомобільної індустрії, що так звані мита Маккенна в довгостроковій перспективі вплинули на зростання виробництва, зайнятості, надходжень до бюджету; обумовили зниження цін на внутрішньому ринку, скорочення імпорту і збільшення експорту, сприяли іноземним інвестиціям і трансферу передових технологій, ширшому залученню до бізнес-процесів місцевого потенціалу. Унаочнено, що запущені нині урядом Індії захисні мита для регулювання імпорту товарів, випуск яких визначено її урядом пріоритетом (зокрема, ідеться про виробництво електромобілів), є віддзеркаленням заходів, що реалізовувала Велика Британія на початку ХХ ст. Наголошено, що захисні тарифи на ці товари в Україні є суттєво нижчими. Показано, що США в цілях національної безпеки також використовують імпортні мита. Беручи до уваги положення ГАТТ/СОТ і Угоди про асоціацію з ЄС, а також сучасні приклади їх застосування, цілком очевидно, що Україна в нинішніх умовах зовнішніх і внутрішніх викликів та інституційних обмежень може в період повоєнного відновлення скористатися перевагами політики протекціонізму для розвитку індустрії, базуючись на своєму праві визначати «найважливіші винятки з міркувань безпеки» задля забезпечення соціально-економічної та фінансової стабільності країни і добробуту нації. З огляду на це, необхідно переосмислити поточну політику України щодо автомобілебудування, зокрема в частині зовнішньоторговельного регулювання, і сформувати нову політику, яка спиратиметься на положення теорії ефективного протекціонізму і розрахунки ефективної ставки захисту, оцінки поточного стану і перспектив підприємств, результати фахової дискусії щодо пріоритетів галузі: чи вона має залишатися на стадії великовузлового складання, чи націлитися на повноциклове виробництво з високим рівнем локалізації.