ІННОВАЦІЙНІ СПІЛЬНОТИ ТА ЇХ МОЖЛИВОСТІ У ВІДРОДЖЕННІ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ВІЙНИ УКРАЇНСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ НА ЗАСАДАХ СТІЙКОСТІ Й СТАЛОСТІ - ПІДОРИЧЕВА, Ірина (Економіка України, 2023)
Поглиблено розуміння природи спільнот, для чого використано різні критерії їх визначення, зокрема географічний, професійний, соціально-проблемний, екологічно-проблемний, культурно-етнічний. Визначено, що одним з видів спільнот є інноваційні спільноти – групи людей, які спрямовують свою діяльність на отримання інноваційних результатів у спільному середовищі, що здатні вплинути на вирішення значущих соціально-економічних і екологічних проблем суспільства. За результатами систематизації науково-теоретичних засад виявлення феномену інноваційних спільнот визначено їх сутнісні характеристики й переваги для розвитку територіальних громад. Інноваційні спільноти є джерелами прогресивних суспільних трансформацій, оскільки спрямовані на стійкий і сталий розвиток територій. Обґрунтовано роль і можливості інноваційних спільнот у відродженні постраждалих від війни українських територій за принципом «відбудувати краще, ніж було» (build back better). Розкрито сутність цього принципу, який полягає у відновленні, відбудові й реконструкції різних сфер суспільства після катастроф і лих не просто до попереднього (у випадку України – довоєнного) стану, а на основі впровадження якісно нових змін і вдосконалень. Підкреслено відповідність реалізації цього принципу національним інтересам України. Визначено необхідність забезпечення еволюції територіальних громад та їх населення від переважно пасивного спостерігача і споживача до активного учасника процесу відродження населених пунктів на засадах стійкості й сталості. Це потребує запровадження відкритості в державному управлінні й партнерських відносин місцевих органів влади з місцевим населенням, розвитку громадської свідомості й активності, заохочення підприємництва, соціальних і екологічних місцевих ініціатив, поширення успішних інноваційних практик і сталого способу життя.