РИЗИКИ ТА ІНДИКАТОРИ СТІЙКОСТІ СІЛЬГОСПВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ - ШУБРАВСЬКА, Олена; ПРОКОПЕНКО, Катерина (Економіка України, 2023)
Зміну клімату визнано однією з найсерйозніших сучасних загроз довгостроковим цілям суспільного розвитку. В сільському господарстві такі зміни провокують недоотримання агровиробниками гарантованих доходів і ризики продовольчої безпеки й здатні в цілому негативно вплинути на стійкість агросистеми. Забезпечення стійкості сільськогосподарського виробництва пов’язане з його екологізацією, кліматичною нейтральністю й високою опірністю негативним наслідкам різких кліматичних змін. Дослідження ризиків стійкості сільськогосподарського виробництва повинно мати системний характер і прив’язку до конкретних умов певної території. Ризики стійкості вітчизняного агровиробництва пропонується групувати за економічною, кліматичною, екологічною, соціальною сферами їх прояву. Для ефективної протидії негативним наслідкам кліматичних змін у сільгоспвиробництві й зменшення впливу на клімат з боку аграрного сектору необхідними є своєчасне прогнозування й управління відповідними ризиками, для чого має бути сформована система індикаторів стійкості. Це дозволить визначати вразливості й прогалини в спроможності забезпечення стійкості, а також оцінювати ефективність заходів з нівелювання негативного впливу несприятливих чинників на стійкість агрогосподарювання. Для умов України запропоновано комплексну систему індикаторів стійкості сільського господарства, яка включає чотири блоки: економічну, екологічну і кліматичну, соціальну стійкість, а також кліматичну нейтральність. Ключовими орієнтирами досягнення стійкості визнано: забезпечення національної продовольчої безпеки і доходів аграріїв; зниження волатильності врожайності сільгоспкультур; зменшення викидів вуглецю в результаті агрогосподарювання; забезпечення кадрового потенціалу агровиробництва. Розрахунки відповідних показників засвідчили, що в довоєнний період (зокрема, у 2021 р. порівняно з 2015 р.) ситуація не була загрозливою лише в економічній сфері. Водночас мали місце суттєві загрози у сферах екологічної і кліматичної стійкості, а також кліматичної нейтральності.