ПОВОЄННЕ ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: Рецензія на книгу: Kistersky L., Zadoia A. (Eds.). Transformation and Post-War Economic Recovery of Ukraine. UK, Cambridge Scholars Publishing, 2024. 451 p. - ГЕЄЦЬ, Валерій (Економіка України, 2025)
У 2024 р. у видавництві Cambridge Scholars Publishing, Англія, вийшла друком фундаментальна монографія українських авторів «Трансформація та повоєнне економічне відновлення України» за редакцією Леоніда Кістерського і Анатолія Задої. Науковим редакторам вдалося залучити провідних українських спеціалістів з найавторитетніших університетів і дослідницьких установ країни, а також президента-засновника Вищої школи бізнесу –– Національного університету Луїса (Higher School of Business –– National-Louis University, HSB-NLU) у місті Новий Сонч, Польща, оскільки для України цікавим і корисним є досвід Польщі на шляху до ЄС і НАТО. Структурно монографія складається з 22 розділів, які об’єднано в п’ять частин, присвячених провідним галузям і проблемам економіки України, що потребує повоєнного відновлення. Метою даної монографії є ​​дослідження післявоєнного відродження основних галузей економіки України на основі позитивного світового досвіду й передових технологій. На думку авторів монографії, для подолання сучасної системної кризи в Україні необхідно консолідовано використовувати тактичні й стратегічні заходи реформування. Серед безпосередніх тактичних заходів –– реформування системи управління і боротьби з корупцією, а до стратегічних слід віднести відновлення верховенства права і морально-етичних норм у економіці, тобто християнських цінностей. У центрі уваги авторів монографії –– дослідження проблем трансформації і повоєнного відновлення української економіки, а те, що вона видана англійською мовою, сприяє залученню насамперед потенційних практичних учасників цих процесів. Проте це дослідження буде цікавим і корисним усім дослідникам, які займаються аналізом трансформації складних сучасних економічних систем.