ФОРМУВАННЯ БАГАТОПОЛЯРНОСТІ СВІТУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК УКРАЇНИ - ПЛОТНІКОВ, Олексій (Економіка України, 2025)
Розглянуто питання формування світової багатополярності та її вплив на економічний розвиток України. Тією мірою, якою фрагментація замінює традиційну глобалізацію, багатополярність спричиняє відхід світу від біполярності та його трансформацію до поточного стану. Проблема трансформації світу від біполярного до багатополярного є вкрай актуальною не лише для сьогодення, а й для пошуку Україною свого адекватного місця на довгострокову перспективу. Визначено характеристики й окреслено перспективи розвитку економічної могутності країн світу. Наведено можливі штучні ознаки трансформацій країн до багатополярності. Як і будь-який суспільно-політичний та економічний процес, формування багатополярності може розглядатися з точки зору певної штучності. Отже, може йтися і про віднесення країн до тих чи інших центрів полярності з якихось інших (у першу чергу політичних) міркувань. Визначено необхідність орієнтації України на країни економічної могутності з точки зору як вирішення певної проблематики, так і окреслення напрямів пріоритетних відносин в умовах багатополярного світу. Орієнтація України на країни економічної могутності має допомогти вирішити не тільки поточні, а й майбутні проблеми. У повоєнній відбудові національної економіки цілком зрозумілим є пріоритет саме вибору країн, на які Україні варто орієнтуватися. Безумовно, це країни ЄС і США. Китай та Індія також можуть розглядатись як країни, що швидко розвиваються і мають величезні ринки збуту. Дещо дискусійними є можливості залучення їх робочої сили для відбудови України. Україна повинна мати зрозумілу західній економічній і політичній спільноті концепцію повоєнної відбудови на загальнодержавному і галузевому рівнях. Вона повинна не лише сприймати багатополярність як реальність світових економічних і політичних процесів, а й прагнути знайти в ній своє оптимальне місце.