КИТАЙСЬКА ІНІЦІАТИВА «ПОЯС І ШЛЯХ» ЯК СИСТЕМНИЙ ІНСТРУМЕНТ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТИКИ МІЖНАРОДНОГО РОЗВИТКУ - СІДЕНКО, Володимир (Економіка України, 2025)
Проаналізовано еволюцію китайської ініціативи «Пояс і шлях», основні зміни в її пріоритетах і механізмах реалізації. Показано, що ця ініціатива перетворилася на комплексний механізм реалізації китайської стратегії розвитку для ХХІ ст. «Спільне майбутнє для людства» і важливий інструмент формування й розвитку альтернативної моделі процесу глобалізації. Визначено, що в цьому контексті пріоритетне значення мають три тренди: розвиток транспортних (економічних) коридорів; створення розгалуженої мережі фінансування, включаючи утворення спеціалізованих фінансових інститутів; зростаючий акцент на нових сферах взаємодії, які технологічно визначатимуть майбутнє світової економіки. Доведено, що на фоні суттєвих досягнень у імплементації даної ініціативи на шляху її реалізації існує низка перешкод, які посилюються в умовах глобальної безпекової кризи і загострення геополітичного суперництва. Серед них: надмірність витрат і тривалі терміни реалізації, невисока прибутковість і незначна фінансова стійкість ряду великих проєктів; недостатнє залучення приватних інвесторів та інститутів приватного інвестування; наявність практики нецільового використання коштів і корупції; накопичення значних боргів перед Китаєм з боку країн, де реалізуються такі проєкти; брак ресурсів для забезпечення найвищого технологічного рівня проєктів; недостатня орієнтація на екологічні й соціальні стандарти; істотні порушення ланцюгів поставок. Ці бар’єри і виклики можуть зумовити істотну модифікацію ініціативи в майбутньому під впливом конкурентних до неї політик та інституційних утворень, зміни географії міжнародних торговельних та інвестиційних потоків. У майбутньому повоєнному відновленні економіки України перспективи використання опцій політики «Пояс і шлях» істотно залежатимуть від конкретних політичних і економічних умов повоєнного розвитку, об’єктивної переоцінки уроків минулого й прагматичного формування політики розвитку на новій технологічній основі в якісно новому форматі глобалізаційних процесів.