ВНЕСОК І.-С. КОРОПЕЦЬКОГО В ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ДЛЯ РОЗУМІННЯ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - ДІДКІВСЬКА, Леся (Економіка України, 2025)
Розкрито проблематику і представлено основні доповіді академічних читань «Наукова спадщина Івана-Святослава Коропецького як ключ до розуміння економічної історії та перспектив розвитку України», які відбулися 12 листопада 2024 р. в Києві (з використанням платформи Zoom). Організаторами читань виступили Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація економістів-міжнародників» і ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України». Мета заходу полягала в актуалізації наукової спадщини Івана-Святослава Коропецького (1921––2012) як ученого-економіста, історика, дослідника економічних систем у контексті актуальних проблем економічної науки і сучасних завдань забезпечення стійкості економіки України. Для доповідей і виступів були запропоновані такі тематичні напрями: І.-С. Коропецький –– видатний представник української наукової діаспори; компаративний аналіз економічних систем у творчості вченого; внесок І.-С. Коропецького в розвиток історико-економічної науки; аналіз і оцінка спадщини української економічної думки в працях ученого; теорія розміщення виробництва та її сучасне значення для вирішення завдань трансформації просторового розвитку економіки України; І.-С. Коропецький про передумови і перспективи ринкових реформ в Україні; Україна в системі міжнародних економічних відносин: історія і сучасність; глобальні тенденції економічного розвитку і перспективи України. Увагу учасників привернули питання радянської структурної політики, її довгострокових наслідків для господарства України, а також шляхів їх подолання за методологією І.-С. Коропецького; потенціалу економічних ідей ученого для повоєнної відбудови і розвитку економіки України; інтеграції української історико-економічної спадщини в європейський і загальносвітовий науковий контекст та ін. Учасники заходу визначили напрями подальшої роботи щодо вивчення, популяризації і практичного застосування ідей українського вченого-економіста І.-С. Коропецького.