ТРЕНДИ ЗМІН У ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ КИТАЮ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ НОВОГО СВІТОВОГО ПОРЯДКУ: ЕКОНОМІЧНІ ТА ПОЗАЕКОНОМІЧНІ ВИМІРИ - СІДЕНКО, Володимир (Економіка України, 2025)
Проаналізовано новітні тренди в міжнародній економічній і позаекономічній політиці Китаю, які виразно виявили себе за останні роки, особливо в умовах нинішньої глобальної безпекової кризи. Головну увагу приділено еволюції політико-економічних пріоритетів країни в міжнародній сфері, змінам у політиці стосовно глобальних і регіональних економічних організацій та їх впливу на систему світового порядку і стан міжнародної безпеки. Показано, що ухвалені Китаєм за останні роки стратегічні ініціативи активізують поширення альтернативних поглядів на світовий порядок на основі реалізації принципу багатополярності, утвердження альтернативної моделі процесу глобалізації, міжнародного розвитку на підставі стратегічної концепції «Спільне майбутнє для людства». Ця політика має системний характер і стратегічно орієнтована на істотну зміну чинних механізмів глобального регулювання. Цей міжнародний курс Китаю розглядається Заходом як стратегічний виклик і започаткував період стратегічної конкуренції за майбутній формат світоустрою, а також спричинив тенденції фрагментації світової економіки. Підкреслено необхідність широкого глобального співробітництва, а не глобального протистояння і ведення військових дій у процесі переходу до оновленого світового порядку. Значний вплив на цей процес матимуть майбутній формат розв’язання глобальної безпекової кризи і завершення російсько-української війни. Обгрунтовано, що Китай може сказати своє вагоме слово в цьому процесі на основі торжества сили права, від чого істотно залежатимуть майбутній рівень довіри до глобальних ініціатив Китаю і можливості їх імплементації.