ГЛОБАЛЬНА ГРОШОВА СИСТЕМА В КОНТЕКСТІ РЕФОРМУВАННЯ: НАДНАЦІОНАЛЬНА ВАЛЮТА GES - ОГНЕВИЙ, Володимир (Економіка України, 2024)
Сучасна криза світових фінансів спонукає до пошуку якісно нової міжнародної грошової системи, яка б привела сукупну грошову масу у відповідність із загальною масою вартості реальних активів у світі, тобто встановила глобальний вартісно-грошовий паритет на засадах міцної наднаціональної валюти як платіжного і резервного засобу. Ідеться про переформатування глобальної валютної системи на матеріально-вартісному підґрунті реальної економіки шляхом створення вартісно адекватної міжнаціональної грошової одиниці, що має позбавити світові фінанси від баласту матеріально незабезпеченої грошової маси та сприяти міжнародним розрахункам у торгівлі, кредитуванню, інвестуванню тощо. З огляду на це, розкрито авторське бачення створення наднаціональної грошової одиниці GES (Grain Equivalent Standard) на базі середньозваженої ринкової вартості зернового еталону Міжнародної ради по зерну (IGC) за алгоритмом: 1 т зерна IGC → біржова вартість зерна IGC (в дол. США) → грошова одиниця 1 GES. Утворена в такий спосіб валюта набуває вартісного масштабу цін, тобто дістає номінально-вартісну прив’язку до певної вартісної величини взятого за еталон матеріального блага, яким є зерно IGC: 1 GES = вартість 1 т зерна IGC. Як наслідок, світова фінансова система, ґрунтуючись на матеріально-вартісних підвалинах реальної економіки, вартісно оптимізує грошову масу та здобуває досконалого інструментарію розрахунку вартісних параметрів (міри вартості) створених працею матеріальних благ, що гарантує якісне виконання фінансово-розрахункових операцій обміну, платежів, накопичення в міжнародних економічних відносинах. Перевага подібної валютної системи полягає в стабільності грошової одиниці за її купівельною спроможністю на тривалу перспективу, оскільки вартість еталонного зерна IGC, на якій базується валюта GES, перебуває в тренді довгострокової тенденції руху вартості переважної маси товарної продукції, що є чи не найважливішою запорукою стабільності світової фінансової архітектури.