ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ПРОЦЕСАХ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ - ТАРАНИЧ, Андрій; ПЕЛЕХАЦЬКИЙ, Дмитро (Економіка України, 2024)
Досліджено тенденції розвитку і можливості використання штучного інтелекту в процесі стратегічного управління компанією в кризових умовах для стабілізації і збереження конкурентоспроможності бізнесу. Проаналізовано сфери застосування і місце штучного інтелекту в управлінні бізнес-процесами, вплив інновацій, що використовують машинне навчання, на стратегічній аспект діяльності компанії для формування рекомендацій щодо забезпечення конкурентних переваг і оптимізації використання обмежених ресурсів. На основі проведеного аналізу доведено позитивний вплив упровадження інновацій на рентабельність бізнесу. Визначено основні переваги технологій на основі штучного інтелекту і драйвери їх розвитку. Розглянуто використання штучного інтелекту для предикативного аналізу з метою подальшого використання результатів у стратегічному управлінні й реалізації діяльності компанії. Проаналізовано можливості штучного інтелекту щодо оптимізації діяльності фахівців сфери маркетингу й управління. Визначено можливості дослідження конкурентних ринків і поведінкових аспектів клієнтів компанії за допомогою штучного інтелекту на основі Big Data, описано синергію технології з сучасними CRM-системами. Окреслено переваги використання штучного інтелекту при розширенні діяльності компанії завдяки можливостям технологій на основі штучного інтелекту і машинного навчання забезпечувати високо персоналізований позитивний клієнтський досвід взаємодії з компанією, навіть у мінливих умовах. Особливу увагу приділено основним способам використання штучного інтелекту при реалізації бізнес-моделі підприємства в кризових умовах. Проаналізовано процеси і принципи інтеграції штучного інтелекту в діяльність підприємства, визначено показники якості даних для мінімізації ризиків упровадження інновацій і умови ефективного використання даних технологій з метою формування конкурентних переваг, які дозволять швидко адаптуватися при негативному впливі зовнішнього середовища на сформовані бізнес-процеси.