НАУКОВА СПАДЩИНА МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО: ПЕРСПЕКТИВНІ ІДЕЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ Й ВІДБУДОВИ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - НЕБРАТ, Вікторія (Економіка України, 2024)
Розкрито проблематику і представлено основні доповіді академічних читань «Наукова спадщина Михайла Туган-Барановського для відбудови України», які відбулися 18 січня 2024 р. в Києві (з використанням платформи Zoom). Організаторами читань виступили Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація економістів-міжнародників» і відділ економічної історії ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України». Мета заходу полягала в актуалізації спадщини М. Туган-Барановського як ученого-економіста, будівничого української державності, громадського діяча й організатора науки в контексті сучасних завдань відбудови економіки і відновлення соціогуманітарного простору України. Для доповідей і виступів були запропоновані такі тематичні напрями: соціальний ідеал М. Туган-Барановського і моделювання української перспективи; теорія кооперації та її потенціал для відбудови України; М. Туган-Барановський про роль науки в суспільному розвитку в контексті сучасної концепції відкритої науки; державотворча діяльність М. Туган-Барановського і актуальні проблеми державного управління; прогностичні ідеї М. Туган-Барановського у формуванні макромоделі безпеки соціально-економічного розвитку України. Увагу учасників привернули також питання вивчення й популяризації теоретичних надбань української інтелектуальної спадщини як складової і чинника розвитку світової економічної науки; евристичного потенціалу методології М. Туган-Барановського; практичні аспекти реалізації ідей кооперації у контексті завдань інституційної трансформації економічної системи України й відбудови національного господарства; шляхи і механізми зміцнення економічної, соціальної та фіскальної безпеки; прогностичні ідеї М. Туган-Барановського щодо посилення невизначеності й нестабільності в розвитку соціально-економічних систем; проблеми воєнної економіки і фінансів та ін. Учасники заходу визначили напрями подальшої роботи щодо вивчення, популяризації і практичного застосування ідей видатного українського вченого-економіста Михайла Туган-Барановського.