МОДЕЛЬ «НАЛЕЖНОГО УРЯДУВАННЯ» ЯК ШЛЯХ РЕФОРМУВАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - КОРОЩЕНКО, Микола (Економіка України, 2024)
Досліджено модель «належного урядування» у контексті потреб реформування публічної політики в Україні з урахуванням сучасних реалій і можливостей держави. Актуальність даної проблеми пов’язана з тим, що перехід до модернової системи державного управління з сильними інституціями, підкріпленими верховенством права, вимагатиме від українського уряду кроків, які мають бути здійснені вже за часів військових дій, опрацювання тих стратегічних пріоритетів, які спрямують державу на траєкторію демократизації і євроінтеграції. Аргументовано, що нині модель «належного урядування» є однією з найпривабливіших альтернатив моделі державного управління, реалізація якої буде можливою тільки за виконання низки умов, додержання яких в Україні є проблемним з огляду на наслідки військової агресії. Утім, і сьогодні держава може зробити кроки для впровадження моделі «належного урядування». При цьому її базові постулати дозволяють говорити про те, що це не просто один з варіантів державного управління, а філософія життя в державі, яка передбачає співпрацю як основну форму взаємодії між різними учасниками тих процесів (соціальних, економічних, політичних, інформаційних), які характеризують усю різноманітну діяльність сучасної держави. Виокремлено проблеми, які заважають активному переходу України до даної моделі, але її імплементація повинна вирішити такі стратегічні завдання державного управління, як боротьба з корупцією, свобода ЗМІ, підвищення професіоналізму службовців, що неминуче постануть перед країною в післявоєнний час.