ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОСВІТИ ЗА ДОПОМОГОЮ АНАЛІЗУ ОХОПЛЕННЯ ДАНИХ НА ПРИКЛАДІ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО ЦЕНТРУ МАГНІЇ (АЛЖИР) - БЕНЛЕББАД, Мохаммед (Економіка України, 2024)
Ефективність — це фундаментальна концепція, яка передбачає досягнення більшого з меншими ресурсами. У галузі освіти ефективність означає використання менших або навіть обмежених ресурсів для отримання бажаних результатів навчання. Проте вимірювання ефективності освіти є складним завданням, яке потребує використання відповідних методів. Одним з таких методів є аналіз охоплення даних (Data Envelopment Analysis –– DEA) — непараметричний метод, який широко застосовують у різних галузях, зокрема в освіті, охороні здоров’я і банківській справі. Ця система базується на дослідницьких операціях, здатних надати користувачам варіанти стратегії досягнення оптимальної ефективності. Метою цієї роботи є використання DEA для розрахунку ефективності Університетського центру Магнії протягом у період пандемії COVID-19 шляхом порівняння різних інститутів цього центру. Використання DEA в цьому дослідженні дає можливість особам, які ухвалюють рішення, виробити ефективну стратегію і уникнути непотрібних витрат. Результати дослідження свідчать, що два осередки ухвалення рішень (Decision-Making Unit –– DMU), а саме магістратура з права і бакалаврат з технологічних наук, не працюють з повною ефективністю. З використанням аналізу даних визначено необхідні зміни для досягнення повної ефективності. Для порівняння використано такі DMU: магістратури з економіки, арабських мов і літератур, магістратура з технології. Показано, що середня ефективність у орієнтації на вхід становила 94 %, тоді як у орієнтації на вихід — 92 %, при цьому було прийнято, що ефекти масштабу є різними. Ці висновки вказують на можливість підвищення ефективності роботи Університетського центру Магнії.