ВИКОРИСТАННЯ ГЕНЕТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ СТРАХОВИХ РИЗИКІВ В УКРАЇНІ: НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - АРИЧ, Михайло; ЩУБЕЛКА, Христина; ВОЛФСБЕРГЕР, Валтер; ОЛЕКСИК, Тарас (Економіка України, 2024)
Розкрито особливості нормативно-правового забезпечення в Україні, яке може бути релевантним у контексті регулювання використання генетичної інформації людини для оцінювання страхових ризиків і визначення інших умов договорів страхування. Встановлено, що нині таких норм, які б прямо окреслювали умови застосування генетичних даних для цілей андеррайтингу в страхуванні, в чинному законодавстві України немає. Охарактеризовано позицію Національного банку України як основного регулятора страхового ринку щодо відсутності повноважень і планів посилювати регулювання діяльності страхових компаній за добровільним страхуванням у контексті визначення особливостей і умов застосування генетичної інформації для цілей андеррайтингу на ринках страхування життя і в медичному страхуванні. З огляду на певні можливі ризики, пов’язані з генетичною дискримінацією страхувальників при укладанні договорів страхування, а також з відсутністю в законодавстві України терміна «генетична дискримінація», показано, що перелік ознак, за якими забороняється дискримінація (у тому числі й на ринку страхування), не є вичерпним, отже, українське законодавство також може передбачати захист і від дискримінації на основі генетичних ознак (інформації). Обґрунтовано, що початковим етапом специфічного регулювання використання генетичної інформації для оцінювання страхових ризиків може стати ратифікація в Україні таких норм міжнародного права, як Рекомендації CM/Rec(2016)8 Комітету міністрів Ради Європи щодо принципів використання медичних даних людини для цілей страхування (включаючи дані результатів генетичних досліджень) і Конвенція про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини: Конвенція про права людини і біомедицину. Наголошено на необхідності більш глибоких подальших досліджень страхового ринку щодо саме практичного використання страховими компаніями в Україні генетичної інформації страхувальників для андеррайтингу при укладанні договорів, пов’язаних з життям і здоров’ям.