НАЦІОНАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ФРАГМЕНТАЦІЇ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ПЛОТНІКОВ, Олексій (Економіка України, 2024)
Розглянуто питання врахування національних інтересів України в умовах фрагментації світової економіки. Показано, що фрагментація є одним з наслідків російської збройної агресії проти України і здатна призвести до поділу світу на геополітичні блоки з відповідними технічними стандартами, системами платежів і резервними валютами. Визначено актуальні напрями подальшого розвитку держави в умовах фрагментації, з-поміж яких виокремлено такі: орієнтація України на оптимальну модель розвитку провідних країн світу; підтримка України з боку урядів країн світу і міжнародних фінансових організацій; санкційна політика проти країни-агресорки та інші обмежувальні заходи в повоєнний період; різного роду ризики світової економіки тощо. Фрагментація світової економіки дозволяє визначити групи країн світу, здатних слугувати орієнтиром для подальшого економічного і політичного розвитку України. Ідеться як про перспективи членства в ЄС, так і про більш широкі напрями партнерства з США, Великою Британією та іншими країнами світу. Наголошено, що фрагментація фактично відсікла окремі країни, у першу чергу ті, що пов’язані з країною-агресоркою. Крім чинника орієнтованості на ЄС критерії вибору моделі розвитку України, з урахуванням її національних інтересів, повинні полягати в стійкості й перспективності розвитку. Зроблено висновки стосовно врахування національних інтересів України в умовах фрагментації світової економіки. Так, взаємовідносини України з урядами іноземних країн і міжнародними фінансовими організаціями слід вибудовувати на поточних реаліях національної економіки. Для цього потрібна більш широка визначеність, яка б включала середньо- і довгострокові перспективи, а співпраця в цьому напрямі має базуватися на адекватному розумінні розвитку країни. Необхідність проведення реформ в Україні одночасно з процесом повоєнної відбудови розцінюється як важлива запорука успішності реформ та їх адекватності вимогам сучасного світу.