УПРАВЛІННЯ БЮДЖЕТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ В УМОВАХ ВІЙНИ - КУДРЯШОВ, Василь (Економіка України, 2024)
Управління операціями державного бюджету України в умовах війни потребує значного збільшення обсягів видатків, змін їх структури і показників бюджетного дефіциту, забезпечення витрат мобілізованими доходами, а також перегляду підходів до проведення операцій фінансування державного бюджету. Стандартна модель управління бюджетними операціями не забезпечила вирішення обумовлених війною завдань. Отже, постала необхідність внесення кардинальних змін в управління видатками, доходами і фінансуванням державного бюджету, з урахуванням нових викликів. Такі перетворення не були передбачені нормативними документами і визначені науковими дослідженнями. З огляду на це, актуальності набуло дослідження особливостей управління бюджетними операціями в Україні в умовах війни, що дозволило запропонувати механізми їх покращення. Для цього було проведено аналіз управління бюджетними операціями в умовах війни, визначено проблеми, що потребують вирішення протягом наступних періодів, надано рекомендації щодо покращення управління бюджетними операціями в період подолання наслідків війни в Україні. В умовах війни в управлінні бюджетними операціями були запроваджені нетрадиційні механізми щодо бюджетних видатків, мобілізації доходів, показників бюджетного дефіциту, а також фінансування державного бюджету. Внесено зміни до розміщення внутрішніх позик, джерел їх фінансування, збільшення зовнішніх запозичень. Покращення процесу управління бюджетними операціями передбачає обмеження механізмів залучення надзвичайних доходів до бюджету, збільшення податкових надходжень, неборгового ресурсу (в рамках фінансування державного бюджету), розміщення запозичень на внутрішньому ринку, обмеження монетарного фінансування дефіциту, заміщення пільгового фінансування ринковими запозиченнями, забезпечення додаткових механізмів підтримки боргової стійкості.