ДО ТЕОРЕТИЧНОГО РОЗУМІННЯ СМАРТ-ЕКОНОМІКИ - ТАРАСЕВИЧ, Віктор (Економіка України, 2024)
Розглянуто рівні пізнання смарт-економіки як реальності – емпіричний, абстрактно-теоретичний, теоретико-прикладний. У межах емпіричного рівня охарактеризовано акронім SMART, погляди на економіку знань, смарт-економіку як частину смарт-суспільства і нову модель економіки, що базується на інформації, інноваціях, захисті населення і довкілля, а також на її склад, функціональний вимір, цільову причинність, деякі прикладні аспекти. Основним змістом сучасної знаннєво-інформаційно-цифрової або інтелектуальної революції визнано передання особливій машині функцій інтелектуальних (у широкому сенсі) сутнісних сил людини, а також творіння необхідних для цього сутнісних сил. Виокремлено етапи зазначеної революції: механічний, електронно-цифровий, нейронний, квантовий. На абстрактно-теоретичному рівні вихідним, базовим об’єктом, сутнісним ядром смарт-економіки визначено людино-машинну інтелектуальну систему як єдність людини-актора і керованої людиною функціонально-інтелектуальної машини, з вирішальною роллю людини як головної продуктивної сили знаннєво-інформаційних або інтелектуальних продуктів, що в ринкових умовах набувають конкретних форм об’єктів інтелектуальної власності й, зазвичай, стають товаром. На загально-конкретному рівні пізнання смарт-економіка в цілому або в широкому сенсі являє собою єдність взаємопов’язаних ядра (вихідного об’єкта) й адекватних йому складових I, II, III і IV родів, які функціонують майже в усіх галузях і видах діяльності економіки в широкому сенсі. «Смарт-економіка I роду» представлена повним циклом виробництва людино-машинних інтелектуальних систем; «смарт-економіка II роду» – повним циклом виробництва знаннєво-інформаційних продуктів за допомогою таких систем; «смарт-економіка ІII роду» – використанням людино-машинних інтелектуальних систем у різних галузях і видах діяльності для повного циклу виробництва різноманітних продуктів; «смарт-економіка IV роду» – синергетичним ефектом взаємодії ядра смарт-економіки та її трьох родів. З огляду на зазначене, відкриваються перспективи прикладного дослідження конкретних форм і видів смарт-економічної діяльності, змісту взаємозв’язків смарт-економіки з іншими складовими економіки як суспільного виробництва, її (смарт-економіки) соціально-економічного, організаційно-економічного та інституціонального вимірів.