МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА І КРЕДИТНА ПІДТРИМКА ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ГЛОБАЛЬНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - БУБЛИК, Євген (Економіка України, 2024)
Загострення викликів глобальної нестабільності, обумовлених критичним нагромадженням соціально-економічних суперечностей, актуалізує на міжнародному рівні проблему забезпечення стійкого розвитку національної економіки, вільного від негативного зовнішнього впливу. В цьому контексті постає необхідність перегляду існуючих підходів до реалізації монетарної політики як інструменту підтримки стійкого національно укоріненого економічного розвитку. Показано, що завдяки міжнародній допомозі у 2022–2023 рр. в українській економіці було сформовано безпрецедентний фінансовий капітал, який не використовується в інтересах економічної відбудови і оборони, а стерилізується в рамках наявної моделі монетарного регулювання на рахунках НБУ, а також у ОВДП та інших ліквідних короткострокових інструментах. Це є наслідком слабкої інституціональної спроможності держави вільно використовувати наявний фінансових ресурс, невідповідності обраної моделі монетарної політики сучасним викликам і певним проявом національної десуверенізації у монетарній сфері. Виокремлено і обґрунтовано завдання, критичні для побудови національно укоріненої монетарної політики і продуктивного функціонування банківського сектору України в умовах війни й у період повоєнного відновлення. Такими завданнями є контрольованість обмінного курсу і продуктивне використання нагромадженої ліквідності в інтересах розвитку економіки за пріоритетними напрямами. Реалізація першого моменту вимагає розбудови системи валютного контролю з використанням обмежень на операції з іноземною валютою і рух транскордонних потоків капіталу. Вирішення другого завдання потребує залучення спеціалізованих кредитних інституцій з державною участю. Фінансування пріоритетних для економіки воюючої країни сфер передбачає контрольованість процесу кредитної емісії, доповненої заходами локалізації емітованої грошової маси всім наявним асортиментом інструментів монетарної політики НБУ.